sunnuntai 17. elokuuta 2014

Miksi Iso Pässistä tuli Leposaari?

Kartta vuodelta 1952.
Kivinokan uimarantaa vastapäätä on Kulosaaren hautausmaana toimiva Leposaari ja sen vieressä pienempi Varjosaari. Vanhat Kivinokan konkarit muistelevat, miten nuorina uivat meren yli Kivinokasta Varjosaareen, jossa oli jonkinlainen huvilakin aikanaan. Uiintimatka on suht' pitkä ja merivirtauksiakin on niillä kohden. Hyvä ettei nykyisin paljon näy moisia yrittäjiä. Pelkästään siitäkin syystä, että veneliikenne on siinä aika kovaa ja moottoriveneet ajavat paikoin hyvinkin lujaa.

Katsoin vanhoja karttoja, ja niissä saarten nimet ovat vielä Iso Pässi ja Pikku Pässi. Leposaari oli Iso Pässi ja Varjosaari oli Pikku Pässi vielä vuoden 1952 kartoissa, mutta vuoden 1962 kartassa niillä on jo nykyiset nimet. Saarten nimet on muutettu siis vuosien 1952-62 välillä.

Miksiköhän nimet on muutettu? Luonnollisesti ajattelin ensin, että kun Iso Pässiin perustettiin hautausmaa, niin nimi muutettiin Leposaareksi. Mutta ei se niin mennyt, sillä hautausmaa vihittiin käyttöön jo vuonna 1925.

Luulen, että saarta alettiin hautausmaan takia kutsumaan Leposaareksi, ja kun nimi vakiintui, niin sitten se virallistettiin. Ja sen varjossa oleva pienempi saari sitten nimettiin Varjosaareksi.

Jos joku tietää paremmin, niin kommentoi vapaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti