perjantai 12. syyskuuta 2014

Kivinokan lähellä ei hylyn hylkyä

Klikkaamalla kuva suuremmaksi.

Töissäni jouduin tekemiseen Hylyt.net-sivuston kanssa, jonne on listattu Suomen meriltä löytyneitä hylkyjä. Toki ensimmäisenä tarkistin, mitä hylkyjä Vanhankaupunginlahdelta löytyy. Mutta kartan mukaan siellä ei ole ensimmäistäkään. Lähimmät hylyt löytyvät Mustikkamaan länsipuolelta, Kulosaaren eteläkärjestä ja Korkeasaaren itäpuolelta.

Olin varma, että Vanhankaupunginlahdellakin joku hylky on. Se on niin matala, että arvelin sinnekin jonkun laivan ajaneen karille joskus historian aikana. Ja varmasti on ajanutkin.

Mutta ehkä hylkyjä ei Vanhankaupunginlahdella olekaan juuri siksi, koska se on niin matala.
Mataluutensa vuoksi se ei suuria laivoja ole houkutellut (tosin isot Ruotsin sota- ja kauppalaivat kyllä yrittivät ihan Vantaanjoen suulle silloin kun Helsinki sijaitsi vielä siellä 1500-1600-luvuilla), ja jos laiva on ajanut karille, niin se ei ole uponnut kokonaan pohjaan ja se on saatu hinattua pois.

Lisäksi vanhankaupunginlahti on niin matala, ettei se ole sukeltajiakaan juuri houkutellut. Vaikka siellä joku pienveneen hylky jossain olisikin, niin kukaan sukeltaja ei ole siitä kiinnostunut.

Ainoat hylyt taitavat olla Kivinokan rannan veden täyttämät soutuveneet.

PS. Hylyt.net on kiehtova sivusto, johon ehdottomasti kannattaa tutustua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti